fogrend

Fogszabályzót szeretnék, ezért alaposan utánanéztem és -kérdeztem a lehetőségeknek. Nem vagyok fogorvos, laikusként mutatok be egy "fogszabályzó piaci" körképet és írom le a felkészülésem történetét. ......................... 2009 nyara óta megvan a saját fogszabályzóm, továbbra is gyűjtöm az infókat, érdekességeket.

Friss topikok

  • 4cs4d: @J-Lo: Szia Jó régi a poszt, de végül melyik orvoshoz mentél ? Illetve azóta is jól állnak a f... (2023.12.08. 01:30) Fogorvos választó
  • szaba92: Szia! Végül te melyik megoldást választottad? Feltudnád velem vennie a kapcsolatot kérlek? (2012.08.17. 18:30) Piaci körkép - összefoglaló
  • szaguldo kacaj: Szia. Gratulálok a szép eredményhez és a kitartáshoz! :) (2011.08.16. 20:05) Eredmény 2 év után
  • amarylis: Luella, szívből örülök a sikerednek! Az én esetem már kevésbé az. Nekem is felcsillant a szemem am... (2010.08.03. 19:20) "Gyors Fogszabályzás" - 6-12 hét alatt?

Fogorvos választó

2009.01.27. 20:52 | J-Lo | 22 komment

Összesen 8 fogszabályozó szakorvosnál jártam konzultáción, keresve a nekem legjobb megoldást  - túlzásnak tűnhet, de igazán hasznosnak bizonyult. Az orvosok oldaláról persze más a helyzet, csak annak a doktornak éri meg a látogatásom, akinél maradok végül. Érdekes, hogy a szakemberek fele kihúzná a felső 4-eseimet a hatékony kezelés reményében, a másik fele pedig teljesen kizártnak tartja esetemben a foghúzást, arc-esztétikai okok miatt.

Kiadom az orvosok neveit, hátha valakinek segítség a választásban.


Balla László (DoctorDent): Fiatal, szimpatikus orvos. Több lehetőséget vázolt fel, a kicsi esztétikai korrekciótól a műtétig, a döntést alapvetően rám bízná. Végül foghúzás nélküli fogszabályozást javasol Damonnal, a végén állkapocs előrehúzással, de az életkorom miatt ez utóbbi sikerét nem tudja garantálni. A fogorvos asszisztens nagyon kedves, a rendelő kissé zajos a kinti forgalomtól.

Bottyán Gabriella (Liget Klinika): Nagyon határozott, erőteljes stílusú fiatal fogorvosnő. Hosszan és meggyőzően vizsgálja a harapásom működését, tapintva az állkapocs ízületemet. Javaslata: foghúzásos kezelés (felső 4-esek), főleg a későbbi állkapocs gondok elkerülése végett kellene szerinte fogszabályoztatnom. És szerinte kifejezetten kockázatos lenne foghúzás nélkül belevágni. Kérdezem tőle, hogy ez nem járna-e esztétikai hátránnyal (a felső ajak beesésével) - szerinte ez tervezhető, ő eleve számítógéppel elemez és tervez.

Hermann Gábor (Hermann Ortho): Udvarias, előzékeny 40 körüli fogorvos. Sok időt és gondot fordít a konzultációra (nála fizetős, de megéri), illetve a dentálhigiénikus is sokat foglalkozik velem, fényképez is, így összesen 2 órát töltök ott. Meglepő, hogy a doktorúr többször kikéri a véleményemet az addig elhangzottakkal kapcsolatban, érdekli, hogy mit tartok elfogadhatónak és elképzelhetőnek a magam részére. Szerinte az állkapocs húzás nem egy igazán korrekt megoldás, mert a sikere nem 100%. A foghúzásos módszert sem javasolja. Damon alapú különleges megoldást javasol, egy bonyolult (és drága) szájsebészeti beavatkozással, az alsó fogaim előrevonszolására építve. Az egészségi szempont mellett nála egyenrangú az arc-esztétikai szempont, vagyis a szabályosabb fogsor mellett egy szép arcprofil és telt ajkak.

Kemény Zsombor (Parodont): Fiatal, 30 körüli fogorvos. Udvarias, informatív módon és készségesen válaszol. Nem sokat vizsgálódik első körben a számban, a röntgent nézegeti. Első benyomásra foghúzást javasol, de a mintavétel utánra hagyná a végső választ ezzel kapcsolatban. Szerinte azért lenne érdemes fogszabályoztatni, mert esztétikusabbá tehető a mosoly, plusz a szájpadlás védelme miatt. De ha nem teszek semmit, akkor sem lesz nagy gondom szerinte.

Nagy Gabriella (Villányi Dent): Nagyon kedves fiatal fogorvosnő, a szám vizsgálatakor kifejezetten finom és óvatos mozdulatokat tesz. Foghúzásos fogszabályozást javasol (felső 4-esek). Kérdezem tőle is, hogy ez nem jár-e esztétikai hátrányokkal: nyíltan megmondja, hogy bizony van ilyen vetülete, az orr hosszabbnak tűnhet majd, de az ajkak szépek és izmosabbak lesznek. Nagyon szívesen elmond minden részletet az egyes lehetőségekről (pl. műtét).

Nagy Márta (egyéni rendelő): Kedves, 50 körüli hölgy. Szerinte nem is kell feltétlenül belevágnom a fogszabályozásba, nem feltétlenül lenne problémám a későbbiekben. Ha belevágok, akkor ő is foghúzást javasolna (felső 4-esek).

Steinhof Márton (Madenta City): 25 körüli fogszabályozó rezidens fogorvos. Szimpatikus, korrekt. 1 órát szán rám teljesen ingyen, mutat számítógépen eseteket, illetve fogszabályozási kiegészítő eszközöket. Foghúzás nélkül is megoldaná az esetemet, Damonnal, a végén a felső és alsó fogazat összeillesztésével. /// Update 2009: Fizetőssé tették a konzultációt (amennyiben a kezelés folytatódik, jóváírják a konzultációs díjat).

Tausz Dóra (DentalCoop): A foghúzást az én esetemben kizártnak tartja. Szerinte van enélkül is elég hely a mélyharapás feloldására. Esetleg strippelést javasolna, ami a felső 3-as és 4-es fog karcsúsítását jelentené (levesz belőle kétoldalt, majd bevonja mesterséges zománccal). A legérdekesebb, hogy bármilyen típusú készülékkel vállalni tudja a kezelésemet, a hagyományostól a Damonig, In-Ovationig, de szóba jöhet belső (linguális) és láthatatlan kupak (Invisilign) is.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogszabalyzas.blog.hu/api/trackback/id/tr5838266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tücsimücsi 2009.01.29. 13:55:08

Szia!
Nekem 22 éves koromtól volt fogszabályzóm 2 évig, és nekem is kihúzták a két felső négyest. Bár változtak a fogaim (nagyon előreálltak és kicsit visszahúzta a fogszabályzó), nem lett igazán eredményes, úgyhogy megint kéne hordanom két évig, alsó-felső fogsoron. De mindenesetre azt akarom mondani, hogy most újból elmentem fogszabályozó szakorvoshoz, kettőhöz is és mondták, hogy nem kellett volna kihúzatni a 4-eseket. :( Persze nem látom a te fogaidat, biztos hogyha ezt mondják, akkor indokolt, csak érdemes gondolkodni rajta.

Remélem sikerül jó orvost találnod és még szebbek lesznek a fogaid! :))

J-Lo 2009.01.30. 12:09:33

@Tücsimücsi: Köszi a hozzászólást. Sajnálom, hogy újra kell kezeltetned magad. Azért tartok én is a foghúzástól, mert ugye visszavonhatatlan. Remélem, Te is hamarosan elégedettebb lehetsz a fogsoroddal.

J-Lo 2009.03.14. 00:05:04

@szaguldo kacaj: Nos igen, de sajnos az orvosom neve titok. :-) Viszont a fogszabályzós időszakról majd írok, ha végre elérkezik.

szaguldo kacaj · http://szaguldokacaj.freeblog.hu/ 2009.03.14. 14:07:57

Szia! Ha nem titok, hogy miért titok, elárulod? Vagy csak nem akarsz előre inni a medve bőrére?
A beszámolókat meg tuti, hogy olvasni fogom. Ha a kezelésről is ilyen részletesen írsz, mint az előkészületről, akkor nagyon érdekes blognak nézek elébe. (Meg azért is olvaslak, mert nekem is kéne egy kis szabályozás és te tök jól összefoglaltál itt mindent.)
Sok sikert!

J-Lo 2009.03.18. 10:46:46

@szaguldo kacaj: Szerintem mindenki magának válassza ki a legmegfelelőbb orvost, nem akarok befolyásolni senkit. Valószínűleg a fenieken kívül is vannak még kiváló szakemberek, de én csak azokról írtam, akikkel találkoztam.
Most a bölcsességfogak eltávolításánál tartok, április-május körül lesz meg szerintem a készülékem.

szaguldo kacaj · http://szaguldokacaj.freeblog.hu/ 2009.03.20. 11:24:20

Ja, értem.
Én már mondjuk kinéztem magamnak a dokit. Vidéki vagyok, túl nagy választék nincs. Már csak a megfelelő alaptőkének kell összegyűlnie. :)
Bölcsességfogam meg nincs, úgyhogy azzal nem is kell bajlódni. :))

yoritomo 2009.03.25. 17:11:17

szia J.Lo! Örülök, h rátaláltam a blogodra, ugyanis szinte teljesen ugyanabban a cipőben járok!!:) én három helyen voltam konzultáción, és úgy néz ki döntöttem is: Dr. Hermann mellett. most még az egyéb kezelések zajlanak (egy sima fogorvosnál, tömések, ilyesmi) és kb. májustól lesz fogszabim (már a második, remélem az uccsó!!!!!).

J-Lo 2009.03.31. 23:30:08

@yoritomo: Szia, köszi a kommentet. Jó olvasni, hogy Te is épp ott vagy ennek az egésznek az elején. Őszintén szólva fura érzés, hogy most még mindig meggondolhatom magam. De ha felteszik, akkor már késő... Annyi időráfordítás, pénz, energia, ismerősök előtti magyarázkodás... Azt hiszem, erre rá kell hangolódni, úgyhogy jól esik kicsit elhúzni a szükséges előkészületeket. :-)

Mesélsz az első fogszabályzódról? Miért nem volt elég sikeres?

yoritomo 2009.04.01. 15:27:44

@J-Lo: én is kb. november-december óta győzködöm magam, de egyre jobban kezdem belátni, h muszáj, mert ha még tovább halogatom, csak rosszabb lesz, nemcsak esztétikailag!! tény, h nem olcsó, de figyu: életed 70-80 évéből erre csak kb. 1,5-2-t kell áldoznod, így azért más!!:) és utána szépséges mosolyt kapsz, nem fognak rejtett, hozzáférhetetlen helyeken romlani a fogaid, stb. (látod, így győztem meg magamat is:D) 24 vagyok, mire várjak még? szóval sztem megéri a belefektetett pénzt, plusz én ha vért izzadok is, de inkább megfizetem a minőséget, nehogy még egyszer kelljen! az első után valszeg azért mászott vissza a bal felső kettesem, mert kijött az összes bölcsességfogam plusz kiderült, h nyelvlökéses nyelésem van, amit eddig egyáltalán nem kezeltek!!! szóval én most biztosra megyek!!:) na ez jó hosszú lett, bocsi! de ha van kérdésed, szólj nyugodtan! jó végre "sorstársakkal" beszélni erről!!:)

Sorstárs 2009.06.11. 22:59:05

szia:)
Örülök, hogy megtaláltam az oldalad és köszi a sok infót!
Én is hasonló cipőben járok, csak nekem nyílt és keresztharapásom van és nagyon kopnak a fogaim, valószínű a rossz harapás miatt. Hamarosan döntenem kell, a 4 bölcsességfog már kint van.

Én is jártam az egyik legnevesebb magyar dokinál, akit Te is felsorolsz és nekem is a Damon-t ajánlotta. Az ár horror magas volt:( Egy másik fórumon sok-sok infót kaptam egy másik dokiról, aki kb. fele ennyiért csinálná, ráadásul rövidebb idő alatt, ugyanezzel a technikával. Szinte csoda lenne.... Rengetegen dicsérték őt a fórumban, de bevallom, szkeptikus vagyok.
Engem a "drága" doki azzal győzött meg, hogy nem csak a fogsor lesz szabályos, de teltebb az arcom és a felsőajkam is. Ez elég jól hangzik, mert vékony és tényleg nem ártana neki egy kis tunning:)

A gondom csak az, hogy ez vajon normális velejárója esetemben a fogszabályzásnak és tök mindegy melyik doki csinálja, ugyanúgy ez a "mellékhatása" a Damonnal történő kezelésnek, vagy a "drága" doki ezt plusszban tudja? Igazából nagyon sokallom az 1 millió körüli összeget és, ha a másik valóban a felébe kerül és ugyanezt nyújtja, akkor inkább oda megyek. Erről van tapasztalatod? A többi doki is érvelt az arc esztétikus átformálásával? Vajon ez csak ügyes marketingszöveg és bármelyik fogorvos mondhatná, vagy ő tényleg specialistája ennek?

Bocs, hogy hosszú lett:)
üdv:
sorstársad

J-Lo 2009.06.14. 12:13:55

@Sorstárs: Szia, köszönöm a hosszú hozzászólásod. Valóban nem könnyű a döntés, laikusként ki tudja, mekkora a különbség. A lényeg szerintem az, hogy bizalmad legyen az orvoshoz, és elfogadd a módszerét.

Az nlcafé-n emlegett Andrásnál (www.drvegh.hu) én nem jártam. A neten elég szélsőséges vélemények keringenek vele kapcsolatban. Nekem minden doki kb. 2 éves kezelésről beszélt, nála pedig 1 éven belül végeznek a páciensek. Ennyi infóm van róla.

Az arcesztétikát szerintem különböző mértékben veszik figyelembe az orvosok. Gábor kifejezetten szakosodott erre, de másutt is figyelembe veszik. Laikusként úgy értelmezem, hogy a fogsor tökéletesebb záródását többféleképpen el lehet érni, lehet beljebb tolni az egészet, vagy kintebb hagyni. Az arc teltsége (és a profil kereksége) pedig ettől függ. Nálam a felső 4-esek kihúzása vagy ki nem húzása a döntő ilyen szempontból.

Érdemes lehet kikérned egy harmadik orvos-véleményt is, hátha tudod árnyalni a képet. Kitartás :-)

krampus 2010.04.12. 16:23:04

kár hogy erre a cikkre nem találtam hamarabb. 1.5éve van fent a fogszabályzóm, alul enyhén torlódtak, felül pedig kintebb álltak, így mélyharapásom volt. fog húzás nem volt. 10hónap után tökéletesen állnak a fogaim. s mivel volt pár rossz történetem a jelen fogásszal, így elmentem egy másikhoz véleményt kérni hogy az utókezelést nála csinálnám. a jelen fogász levette volna 10hónap után ha kérem (néha nem is tudom ki az orvos, én vagy ő). ez az új fogász rosszúl lett amikor megnézte a fogaimat. pedig jól állnak, szépen egymás mellett. csupán harapáskor a jobb hátsó alsó és felső ér össze, a többi NEM! illteve a felső jobbra, az alsó fogsor balra van eltolódva a középvonaltól, így a felső 3as már az alsó 4es fölött van. Mekkmesternél csináltattam a fogszabályzást! Kidobott pénz, energia, idő, kínlódás.Mekkmester persze jól járt. Most nem is érdekel már az egész, hagyom rajta a fogszabályzót...majd leesik magától.Legszívesebben elásnám mekkmestert a helyi kiserdőben. 300 000be került ez a nagy semmi!

krampus 2010.04.12. 16:30:03

egyébként tudok demon-t 600e ért. kompletten utókezeléssel együtt. lehet ide kellett volna jöjjek. azt tudja e esetleg valaki, hogy amikor a fogszabályzó doki elqrja a fogunkat, kihez lehet fordulni? hiszen több százezer forintról van szó, nem beszélve az ember egészségét , idejét is eltékozolja 1-1 Mekkmester.

J-Lo 2010.04.12. 22:11:51

@krampus: sajnálom hogy csalódtál az orvosodban :-(
nem tudom, hogy ilyenkor hol lehet panaszt tenni. esetleg írd meg itt a nevét.
amúgy a második fogorvos nem lenne kész átvenni Téged, és befejezni a kezelést a mostani fogszabival?

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.05.14. 00:58:48

A Bottyán Gabriella annó kezelt engem. Kb úgy 5 évig, akkor egyszer csak eltűnt... Azt mondták ízületi gondja van műtik meg minden de hamarosan visszajön. Azóta is jön...
Aztán egyszer anyu mondta, hogy az egyik ügyfele hozott táppénzes papírt, amin a Bottyán pecsétje volt, akkor tudtuk meg, hogy magánpraktizál, de nekem már lényegtelen volt...

7 évig volt fogszabályzóm, a maradék 2 évben kb havonta más orvosom volt, meg is lett az eredménye... Egy félkész fogszabályzás...
Az volt nekem, hogy a Balfelső 5-ösöm nem nőtt ki, a 6-os meg bedőlt a helyére. Hosszú évek kínszenvedése alatt egyenesbe állították a 6-ost, az 5-ös helyére kinőtt volna tejfogat kiműtötték, a maradandót meg elkezdték lehúzni. Itt ment el a Bottyán tőlem... Beműtöttek a maradandó 5-ösre egy drótot, és azzal akarták a helyére húzni. Onnantól 3x megcsinálták, hogy csak a drótot húzták ki az ínyemből, mert a Heim Pálban spóroltak ám a röntgennel... Ugye 3 alkalom 3 műtét, 4. alkalomra is vissza akarták műteni a brekettet (jól mondom?) de akkor már nem engedtük. Mondtuk, hogy szedjék le a faszba a fogszabályzót...

Így 7 év munkájának eredménye egy lyuk a balfelső 5-ösöm helyén, egy kis ficak látszik ki a fogamból...
Jah, és a jobb alsó 2-esemet lényegében a felére eldarálták, mert mindig leesett róla a brekett. Azt mondogatták, biztos direkt szedem le... :-(((

Tehát összességében szép egyenes let a fogam, ennyi pozitívuma van, de teljesen tönkretették a zománcréteget az utolsó 2 évben amikor a bottyán elment...

Azóta mindenkinek mondom, ha kis hibával akar fogszabályzót, inkább hagyja...

Amúgy én is előre harapok, azt a Bottyán megcsinálta, a kivehetős fogszabimon egy lejtő volt a műanyagban, utána szépen rendesen haraptam. De utána 1-2 évvel visszaállt a rendes állapot... Tehát kínszenvedés volt az egész a semmiért...

J-Lo 2010.05.16. 17:58:21

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:
köszi a kommentet, sajnálom hogy negatív tapasztalataid vannak.

zé. 2010.09.27. 21:26:46

sziasztok.
tök jó megvan a fogszabályzóm :) már annyi helyen voltam, és a többi orvos csak összezavart. már le is mondtam róla, mire megtaláltam véletlenül ezt a honlapot és úgy gondoltam még utoljára megpróbálom.. lesz ami lesz.. nem hittem a fülemnek és a szememnek, hogy Balla László doki alaposan elmagyarázta a többféle fogszabályzó típusát, rendszerét, kezelését, árait.
mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy bátran vágjon bele.. nem fogjátok megbánni;)
tök szép lesz a fogam, kívánom nektek is ugyanezt!!

J-Lo 2010.09.27. 23:52:05

@zé.: szia, gratulálok a fogszabályzóhoz! szerintem is nagyon megéri. :-) végül milyet választottatok?

editke76 2013.02.18. 16:47:24

@J-Lo: Sziasztok! J-Lo nagyon koszonom a reszletes leirast, nagyon sokat segit a valasztasban! Volna egy par kerdesem: Hallottatok mar a Lingualjet fele foszabalyzasrol? Ha igen, mit? Talaltam egy "olcsobb" fogorvost Solymaron, hallott valaki rola? Dr. Dorozsmai Szonja...nem nagyon talaltam rola tul sok info-t.
Koszonom szepen :):)

Tamara Balogh 2016.01.25. 16:51:09

Én is bővíteném a listát: Dr. Daubner Barbara - Dent-Inn Fogászat
Nagyon kedves és fiatal, de ennek ellenére szakképzett fiatal hölgy. Ráadásul a felső fogszabályozó ragasztás alkalmával jóváírják a konzultáció, a lenyomatvétel és a kezelési terv árát. Ezen kívül jár még a kezeléshez a kezdetén egy fogkő eltávolítás és a kezelés közben is egy alkalommal elvégzik ezt ingyenesen. Bónuszként adnak a kezelés után egy alsó-felső fogfehérítő sínt egy fecskendőnyi fogfehérítő pasztával.

4cs4d 2023.12.08. 01:30:30

@J-Lo:

Szia

Jó régi a poszt, de végül melyik orvoshoz mentél ? Illetve azóta is jól állnak a fogaid ? Nálam most lesz esedékes..

Üdv
Címkék: árak fogorvos damon fogszabályozás foghúzás in ovation c invisilign
süti beállítások módosítása