fogrend

Fogszabályzót szeretnék, ezért alaposan utánanéztem és -kérdeztem a lehetőségeknek. Nem vagyok fogorvos, laikusként mutatok be egy "fogszabályzó piaci" körképet és írom le a felkészülésem történetét. ......................... 2009 nyara óta megvan a saját fogszabályzóm, továbbra is gyűjtöm az infókat, érdekességeket.

Friss topikok

  • Tamara Balogh: Én is bővíteném a listát: Dr. Daubner Barbara - Dent-Inn Fogászat Nagyon kedves és fiatal, de enne... (2016.01.25. 16:51) Fogorvos választó
  • szaba92: Szia! Végül te melyik megoldást választottad? Feltudnád velem vennie a kapcsolatot kérlek? (2012.08.17. 18:30) Piaci körkép - összefoglaló
  • szaguldo kacaj: Szia. Gratulálok a szép eredményhez és a kitartáshoz! :) (2011.08.16. 20:05) Eredmény 2 év után
  • amarylis: Luella, szívből örülök a sikerednek! Az én esetem már kevésbé az. Nekem is felcsillant a szemem am... (2010.08.03. 19:20) "Gyors Fogszabályzás" - 6-12 hét alatt?

Eredmény 2 év után

2011.06.25. 20:11 | J-Lo | 6 komment

Sziasztok, ideje megmutatnom az eredményt, amit 2 év alatt tudtunk elérni. A fényképen nem biztos, hogy nagy különbség látszik, de a teljes fogsor szerkezet megváltozott, én nagyon elégedett vagyok. Szépen sikerült, mindenféle foghúzás (vagy akár fogvékonyítás - stripping) nélkül. Persze türelem kellett hozzá, de így is lehetett dolgozni, tanulni, emberekkel találkozni, komolyan véve lenni.

Képek: A mostani állapot fent, a kezdeti lent.

 

 

Címkék: eredmény fogszabályozás fogszabályzó in ovation c

"Gyors Fogszabályzás" - 6-12 hét alatt?

2010.01.15. 23:47 | J-Lo | 20 komment

Egy új fogszabályozási módszerrel állítólag 6-12 hét alatt elérhető a kívánt eredmény. Az egyszerűen csak "Gyors Fogszabályzás" néven említett módszer abban az esetben használható, ha csak az elülső fogak helyzetének változtatására van szükség, és csak kisebb módosításról van szó. A ránézésre éjszakai fogszabályzóhoz hasonlító készülék  kivehető, ugyanakkor a megfelelő eredményhez napi 20-22 órán át mindenképpen viselni kell. A módszerrel a Da Vinci Art Dent rendelőben foglalkoznak, dr. Losonczy Levente vezetésével. Árat itt nem közölnek, de egy másik forrás szerint kb. 200-400 ezer Ft.  


Hasonlóan rövid, és szintén csak egyszerűbb esetekre alkalmazható kezelést ígér az Ormco-féle Stb Social 6. (Az Ormco-hoz tartozik a híres Damon rendszer is.) A Stb Social 6 egy linguális (belső fogfelületre ragasztott) készülék, melyet az elülső 6 fogra ragasztanak fel, és 6-16 hét alatt képes megszüntetni a torlódást vagy kuszaságot ezen a területen. Itthon például az Optimadent, a DoctorDent és a kecskeméti Kőházi-Zsoldos rendelő honlapján említik ezt a technikát.

Címkék: fogszabályozás fogszabályzó modern technika fogtorlódás belső fogszabályzó kivehető fogszabályzó stb social 6 gyors fogszabályzás

Sztárok fogszabályzóval 3.

2010.01.13. 10:33 | J-Lo | 1 komment

Fogszabályoztatásra készül a 9 és 1/2 randi című filmből ismert, 31 éves Kovács Patrícia színésznő, olvasható az Index cikkében. A belső fogszabályzó remélhetőleg nem fog gondot okozni a színpadon. Igaz, a tiszta beszédet valószínűleg gyakorolnia kell a készülékkel, de látszani nem fog, ami egy színésznőnek nyilvánvalóan fontos. A csálé fog 33 év felett már nem szexi, tudhatjuk meg a cikkből.

Címkék: sztár fogszabályozás fogszabályzó kovács patrícia csálé fog belső fogszabályzó

Sztárok fogszabályzóval 2.

2009.11.27. 14:59 | J-Lo | Szólj hozzá!

Vajda Attila olimpiai aranyérmes kenuversenyző 2008-ban kapott fogszabályzót. (Alig látszik, mert a drót is fehér.)


Forrás: cikk a fogszabályzásról a Délmagyar-ban

Címkék: sztárok fogszabályozás fogszabályzó

Mélyharapásról röviden

2009.11.26. 23:51 | J-Lo | Szólj hozzá!

Dr. Hermann Gábor szakértői oldalán olvastam ma az alábbi lényegretörő összefoglalót:

Kérdés: ...elég nagy mélyharapásom van, a fölső fogsor szinte elfedi az alsót: ezt valóban csak állkapocs eltöréssel és előrehúzással lehet csak korrigálni?

Válasz: A mélyharapás a legtöbb esetben társul azzal, hogy az alsó állcsont hátrébb van. Valóban felmerül ilyenkor az alsó állcsont előre mozgatása, ugyanakkor lehet az alsó állcsonton belül az alsó fogak előre mozgatása is, és - amennyiben a profil engedi - a felső fogak is mozdulhatnak kissé hátra.

Címkék: fogorvos fogszabályozás fogszabályzó mélyharapás állcsont ortopédia állcsont műtét alsó állcsont felső állcsont

Sztárok fogszabályzóval

2009.09.27. 17:40 | J-Lo | Szólj hozzá!

Mióta van fogszabályzóm, sokkal kritikusabban szemlélem mások fogazatát. Sok embernek állnak összevissza, csálén, vagy túlságosan előre a fogai. Ez a látvány megerősít abban, hogy érdemes volt belevágni a fogszabályzásba. Ebben a bejegyzésben sztárok fotóit mutatom be, akik szintén voltak ilyen merészek. :-)


Tom Cruise (2002)

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Gwen Stefani (2000)


 


 

 

 

 

 

 

 

Nicolas Cage (2002, alsó fogakon) 

 

 

 

 

 

 

 

Faye Dunaway (2002)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Forrás: http://showbiz.sky.com/Stars-In-Braces

Címkék: sztárok tom cruise fogszabályozás fogszabályzó

Szájápolás fogszabályzó idején

2009.09.17. 09:45 | J-Lo | Szólj hozzá!

A fogszabályzó viselés idején jobban oda kell figyelni a fogtisztításra-szájápolásra, mivel a készülék körül könnyen bennragadhatnak ételdarabkák, ami fogromláshoz, fogelszíneződéshez vezethet. Több eszköz és módszer áll rendelkezésre a minél tökéletesebb szájhigiéniához, ilyen nehezített körülmények között is. Ezek az eszközök persze a fogszabályzó utáni életben is hasznosak lehetnek.

  • helyes fogmosási módszer: egy időben a körkörös mozdulatokat propagálták a fogorvosok, most pedig szigorúan a sepregetést javasolják, mindig a fogíny felől a fogvég felé (itt egy cikk és videó erről)
  • puha / speciális fogkefe: a puha fogkefék óvják a zománcot és az ínyt (fogszabályzósan a napi 5-6 fogmosás igencsak próbára teszi őket), a speciális "ortho" fogkefék pedig a brekett körüli tisztításban jelentenek segítséget, sőt az elektromos fogkefékhez is lehet kapni "ortho" fejet
  • fogselyem: nem könnyű mutatvány fogszabályzóval, mivel az ív alatt kell átbújtatni ahhoz, hogy a teljes fogközhöz hozzáférjen az ember -  a 3végű fogselyem ezért jó találmány (ld. itt)

 

  • fogköztisztítók: többféle típusú és méretű interdentális körkefe létezik, a termék gyártói szerint hatékonyabb, mint a fogselyem (fogszabályzóval egyszerűbb is) (ld. itt)

 

  • szájzuhany: az egész szájüreg tisztítható vele, illetve a fogak között is ad egy extra tisztítást (elektromos fogkefével kombinálva is kapható, pl. oral-b braun illetve wellmed szájcenter)
  • professzionális tisztítás: fogszabályzó idején időnként ajánlott a fogorvos által végzett profi tisztítás

Címkék: fogkefe fogszabályozás fogmosás fogselyem szájhigiénia fogtisztítás interdentális fogkefe szájzuhany

Íme!

2009.07.07. 10:52 | J-Lo | 7 komment

És itt van, visszavonhatatlanul! Még ismerkedünk, és nem a legkönnyebb lakótárs. De majd csak lesz valahogy...

Címkék: fogszabályzó in ovation c

Viszlát, bölcsességfog!

2009.05.10. 10:41 | J-Lo | 4 komment

Ha fogszabályzót szeretnél, valószínűleg tanácsolni fogják, hogy 2-4 bölcsességfogat húzass ki. Gyakran az elülső fogak torlódását okozzák, illetve könnyebb tologatni a fogakat, ha ők nincsenek. Ha pedig ferdén nő, bánthatja az előtte lévő fogat, gyulladást okozhat, stb.


 A bölcsességfogat jellemzően szájsebész orvos veszi ki, sztk-ban vagy magánrendelőben. A foghúzás élménye abszolút elviselhető. Igazából csak az érzéstelenítő injekciók fájnak, amit az ínybe, szájpadlásba adnak. Utána elvileg nem érezni éles fájdalmat, legfeljebb egy tompa érzés, ahogy a fogat szedik ki. Merthogy azért a gyökere mélyen az állkapocsban van, és néha kampós a gyökér, így nem is olyan egyszerű a kivétele.

Ha már teljesen kinőtt a fog, egyszerűbb a helyzet. Ha még nem nőtt ki teljesen, akkor feltárásos műtéttel kell dolgoznia az orvosnak: felvágja és leválasztja az ínyt, csontot fűrészel, kibányássza a fogat. Utána összevarják a sebet, és 1 hétig antibiotikumot kell szedni. Elég vadul hangzik, de ha bízol az orvosban, egyáltalán nem jelent traumát. Utána persze felduzzad az arc, és kell fájdalomcsillapító, de akkor meg már úgyis túlvagy rajta. :-)

Ezt a posztot bátorításnak szánom annak is, aki nem akar fogszabályoztatni, de bölcsességfog húzáshoz gyűjti a bátorságot. A magánrendelős árak változatosak, egyszerű esetben 15-25ezer Ft/fog, feltárást igénylő esetben 25-45ezer Ft/fog. Ehhez hozzájön a röntgenfelvétel ára (4-8ezer Ft), és ha bonyolult a gyökér elhelyezkedése, CT felvételre is szükség lehet (20ezer Ft).

Címkék: árak fogorvos bölcsességfog egészségügyi kockázat fogtorlódás oep finanszírozás szájsebész

Expressz fogszabályozás

2009.02.12. 11:04 | J-Lo | 5 komment

Ilyen is van: kisebb esztétikai fog eltérések esetén pár hét alatt csodafogsort varázsolnak az Instant Orthodoncia segítségével. Fogcsiszolással, kipótlásokkal, kerámiahéjakkal, fehérítéssel. Illetve, ahogy a Topmodell leszek c. műsorban nemrég mutatták, foghúzással és fogpótlással!


Persze ez csak akkor játszik, ha ténlyeg kicsi az eltérés a tökéleteshez képest, és nincs egészségügyi vonzata (ahogy a mélyharapásnak például van).

Érdemes megnézni a képeket az egyik rendelő Mosolyalbumában.

Fogorvos választó

2009.01.27. 20:52 | J-Lo | 21 komment

Összesen 8 fogszabályozó szakorvosnál jártam konzultáción, keresve a nekem legjobb megoldást  - túlzásnak tűnhet, de igazán hasznosnak bizonyult. Az orvosok oldaláról persze más a helyzet, csak annak a doktornak éri meg a látogatásom, akinél maradok végül. Érdekes, hogy a szakemberek fele kihúzná a felső 4-eseimet a hatékony kezelés reményében, a másik fele pedig teljesen kizártnak tartja esetemben a foghúzást, arc-esztétikai okok miatt.

Kiadom az orvosok neveit, hátha valakinek segítség a választásban.


Balla László (DoctorDent): Fiatal, szimpatikus orvos. Több lehetőséget vázolt fel, a kicsi esztétikai korrekciótól a műtétig, a döntést alapvetően rám bízná. Végül foghúzás nélküli fogszabályozást javasol Damonnal, a végén állkapocs előrehúzással, de az életkorom miatt ez utóbbi sikerét nem tudja garantálni. A fogorvos asszisztens nagyon kedves, a rendelő kissé zajos a kinti forgalomtól.

Bottyán Gabriella (Liget Klinika): Nagyon határozott, erőteljes stílusú fiatal fogorvosnő. Hosszan és meggyőzően vizsgálja a harapásom működését, tapintva az állkapocs ízületemet. Javaslata: foghúzásos kezelés (felső 4-esek), főleg a későbbi állkapocs gondok elkerülése végett kellene szerinte fogszabályoztatnom. És szerinte kifejezetten kockázatos lenne foghúzás nélkül belevágni. Kérdezem tőle, hogy ez nem járna-e esztétikai hátránnyal (a felső ajak beesésével) - szerinte ez tervezhető, ő eleve számítógéppel elemez és tervez.

Hermann Gábor (Hermann Ortho): Udvarias, előzékeny 40 körüli fogorvos. Sok időt és gondot fordít a konzultációra (nála fizetős, de megéri), illetve a dentálhigiénikus is sokat foglalkozik velem, fényképez is, így összesen 2 órát töltök ott. Meglepő, hogy a doktorúr többször kikéri a véleményemet az addig elhangzottakkal kapcsolatban, érdekli, hogy mit tartok elfogadhatónak és elképzelhetőnek a magam részére. Szerinte az állkapocs húzás nem egy igazán korrekt megoldás, mert a sikere nem 100%. A foghúzásos módszert sem javasolja. Damon alapú különleges megoldást javasol, egy bonyolult (és drága) szájsebészeti beavatkozással, az alsó fogaim előrevonszolására építve. Az egészségi szempont mellett nála egyenrangú az arc-esztétikai szempont, vagyis a szabályosabb fogsor mellett egy szép arcprofil és telt ajkak.

Kemény Zsombor (Parodont): Fiatal, 30 körüli fogorvos. Udvarias, informatív módon és készségesen válaszol. Nem sokat vizsgálódik első körben a számban, a röntgent nézegeti. Első benyomásra foghúzást javasol, de a mintavétel utánra hagyná a végső választ ezzel kapcsolatban. Szerinte azért lenne érdemes fogszabályoztatni, mert esztétikusabbá tehető a mosoly, plusz a szájpadlás védelme miatt. De ha nem teszek semmit, akkor sem lesz nagy gondom szerinte.

Nagy Gabriella (Villányi Dent): Nagyon kedves fiatal fogorvosnő, a szám vizsgálatakor kifejezetten finom és óvatos mozdulatokat tesz. Foghúzásos fogszabályozást javasol (felső 4-esek). Kérdezem tőle is, hogy ez nem jár-e esztétikai hátrányokkal: nyíltan megmondja, hogy bizony van ilyen vetülete, az orr hosszabbnak tűnhet majd, de az ajkak szépek és izmosabbak lesznek. Nagyon szívesen elmond minden részletet az egyes lehetőségekről (pl. műtét).

Nagy Márta (egyéni rendelő): Kedves, 50 körüli hölgy. Szerinte nem is kell feltétlenül belevágnom a fogszabályozásba, nem feltétlenül lenne problémám a későbbiekben. Ha belevágok, akkor ő is foghúzást javasolna (felső 4-esek).

Steinhof Márton (Madenta City): 25 körüli fogszabályozó rezidens fogorvos. Szimpatikus, korrekt. 1 órát szán rám teljesen ingyen, mutat számítógépen eseteket, illetve fogszabályozási kiegészítő eszközöket. Foghúzás nélkül is megoldaná az esetemet, Damonnal, a végén a felső és alsó fogazat összeillesztésével. /// Update 2009: Fizetőssé tették a konzultációt (amennyiben a kezelés folytatódik, jóváírják a konzultációs díjat).

Tausz Dóra (DentalCoop): A foghúzást az én esetemben kizártnak tartja. Szerinte van enélkül is elég hely a mélyharapás feloldására. Esetleg strippelést javasolna, ami a felső 3-as és 4-es fog karcsúsítását jelentené (levesz belőle kétoldalt, majd bevonja mesterséges zománccal). A legérdekesebb, hogy bármilyen típusú készülékkel vállalni tudja a kezelésemet, a hagyományostól a Damonig, In-Ovationig, de szóba jöhet belső (linguális) és láthatatlan kupak (Invisilign) is.

Címkék: árak fogorvos damon fogszabályozás foghúzás in ovation c invisilign

In-Ovation C

2009.01.27. 20:03 | J-Lo | Szólj hozzá!

Egy kis reklám a másik fajta modern fogszabályozónak - miután a Damonról már annyi szó volt! Az In-Ovation is egy rugalmas rendszer ("önligírozó"), a drót és a fogakat tartó talpacskák között itt is csúszó kapcsolat van. Szintén van esztétikus változat (ez a "C"), kerámia alappal, a középső lényegi rész azonban itt is fémes.


 A reklámfotón nagyon szép!

Címkék: damon fogszabályozás önligírozó in ovation c

Egészségpénztár

2009.01.12. 09:40 | J-Lo | Szólj hozzá!

Az egyik fogszabályzós fórumon SDitti írt pár hasznos infót a témában:


A pénztárról nagyvonalakban: Szerződést kötsz valamelyik önkéntes pénztárral (amivel a dokid is szerződésben áll). Fizetsz tagdíjat havonta (egyszeri befizetéseid is lehetnek). A befizetéseid 89-91 %-a (pénztáranként eltérő) megy az egyéni számládra, a többi a pénztár működésére.
A pénztári kártyával fizetsz. Vagy van a dokidnál terminál és lehúzza a kártyádat, vagy ha nincs, akkor telefonon egyeztettek a kártyaközponttal.
Következő évben az SZJA bevallásban tudsz a befizetett összeg 30%-ról rendelkezni, ami azt jelenti, hogy meg kell adnod azt az önkéntes pénztári számot amire a fenti összeget várod. Magyarra fordítva nem kp-t kapsz, hanem jóváírják az összeget az egészségpénztári számládon és azt is az egészségedre (fogaidra, gyógyszerek, esetleg strandbérletre stb. ) tudsz fordítani. Még annyit, hogy ezt inkább "befektetésnek" minősíteném, mert a leírtakból is látszik, hogy többet kell befizetned, mert csak a 90 %-a körüli összeget írnak jóvá. Viszont a következő évben a befizetések 30 %-át megkapod + még a pénztártól kapsz valamennyi kamatot. Ez van, ha a magánszemély fizet be.
Ha a munkáltatód olyan rendes, hogy ő fizet, akkor a "jutalmad" a befizetett összegen felül az, hogy adómentes jövedelemnek minősül és nem kell adóznod utána.

Egészségpénztár?

2008.12.22. 15:03 | J-Lo | Szólj hozzá!

Az egyik fogszabályozós fórumban emlegették az egészségpénztárat, mint részfinanszírozási lehetőséget. Ennek lényege, hogy amennyiben ezen keresztül intézzük egészségügyi kiadásainkat, úgy adójóváírást kaphatunk az államtól. Vagyis végül valamivel több jut az egészség-ügyünkre.


Mindenképpen fontos, hogy az általunk látogatott (fog)orvos szerződésben álljon az egészségpénztárunkkal. Tervezem, hogy összegyűjtöm az egészségpénztárak ajánlatait, illetve a választáshoz szükséges szempontokat.

Címkék: fogszabályozás egészségpénztár oep finanszírozás

Friss infó az Állkapocs műtétről

2008.12.22. 14:54 | J-Lo | Szólj hozzá!

Állkapocs műtétet extrém esetekben szoktak javasolni, mert mégiscsak egy műtét. De megoldható vele például a mélyharapás. Végre szereztem információt az eljárásról, kb. árról.


Az állkapocs műtét azt jelenti, hogy az állkapcsot egy bizonyos ponton elvágják, és lemezkék segítségével egy picit odébb tolják és ott fixálják. Mélyharapás esetén az alsó állkapocs így hosszabb lesz, és a két fogsor jobban helyezkedik el egymáson.

Az állkapocs műtéthez kérhető OEP támogatás - de csak magához a műtéthez. Vagyis a gyógyszereket, illetve a bent töltött kórházi napokat nem finanszírozza a TB. Így kb. 300-400 ezer forintot fizet a beteg TB mellett is. Természetesen előtte és utána is szükség van fogszabályozásra a legpontosabb eredmény eléréséhez. És ehhez kimondottan a fémes fogszabályozást javasolják.

Van egy enyhébb verzió, amikor nem elvágják, csak meglazítják az állkapcsot. Ezt ambulánsan is elvégzi a szájsebész a rendelőben.

Címkék: fogszabályozás állkapocs ízület állcsont ortopédia állcsont műtét oro maxillo faciális sebészet oep finanszírozás

Piaci körkép - összefoglaló

2008.12.01. 01:06 | J-Lo | 1 komment

Úgy érzem, hogy lassan az információgyűjtés végére értem. Még egyszer tehát a lehetőségekről - mélyharapás esetén -, árakkal együtt.


1. Klasszikus megoldás. A felső állcsonton húzzuk ki a 4-es (szemfog mögötti) fogakat. Így a felső elülső 6 fogat hátra lehet húzni, vagyis a felső fogazatot illesztjük az alsó állcsonthoz. Árak: fém klasszikus készülék 300e-400e, porcelános klasszikus készülék 400e-500e, belső (nyelv felőli) készülék 1millió felett.

2. Műtéttel támogatott fogszabályozás. Az alsó állcsontot műtéti úton hozzák előbbre a felsőhöz. A műtét előtt és után is kell fogszabályzót hordani. Árak: a műtétre kb. 300e önköltség TB mellett + fogszabályzó.

3. Damon-fogszabályzás állcsont húzással. A felső és alsó állcsonton is kikerekítik a fogívet, így foghúzásra sincs szükség a fogak szép keretbe illesztéséhez. Miután a fogívek megszépültek, az alsó állcsontot igyekeznek előrébbhúzni a fogszabályozó működése által. Árak: 400e-900e, készüléktől és rendelőtől függően.

4. Damon-fogszabályozás alsó résnyitással. Az alsó állcsonton egy helyen (a szemfog mögött) fokozatosan egy rést nyitnak fogszabályozó segítségével, így előrébbhozva az alsó elülső fogakat az állcsonttal együtt. Második lépésben a rést megszüntetik a hátsó fogak odahúzásával, vagy egy szemfog mögötti implantátum behelyezésével. Árak: fogszabályozó kezelés (tipikusan drága helyeken vállalják) + szájsebészet + implantátum (kb. 100-200e / fog)

5. Strip technikával. A 3-as és 4-es fogak megkarcsúsításával lehet helyet nyerni, így nem kell fogat húzni. Az ár a továbbiakban az alkalmazott készüléktől függ, több lehetőség van.

6. Nem teszünk semmit. Ára: 0 Ft.

Címkék: damon fogszabályozás foghúzás modern technika oro maxillo faciális sebészet

Állcsont műtét

2008.11.30. 23:49 | J-Lo | Szólj hozzá!

Nem csak fogazati problémám van! A két állcsontom túl távol van egymástól. Erre az egyik lehetséges megoldás az állcsont műtét. Kizárt, hogy ezt válasszam, de azért nézzük meg közelebbről...


Az ún. orthognat / oro-maxillo-faciális sebészet tehát akkor kerül a képbe, ha nemcsak fog-állási (dentoalveoláris) anomáliák vannak jelen, hanem koponyacsonttal kapcsolatosak (szkeletálisak) is. Kórházi műtét keretében, teljes altatás alatt végzik az állcsontok korrekcióját.

A műtét felnőttkori megoldás, mert csak a növekedés befejeződése után lehet belevágni, kivéve persze az életveszélyes vagy más okból súlyosabb eseteket. A csontozat általános érettségét a kézfejről történt röntgen felvétellel ellenőrzik.

Mélyharapás esetén az alsó állcsontot megfelelő helyen lekapcsolják a koponyáról, előrébb hozzák, majd a megfelelő helyen visszakapcsolják. A csontokat kis titánlemezekkel rögzítik új helyükön. A műtét a száj belsejében történik. 7-10 napot kell kórházban tölteni, és a műtét előtt és után is szükség van fogszabályzó hordására az előkészítés illetve finomhangolás érdekében.

Az alábbi fotók bemutatják egy fiú állcsont ortopédia műtét előtti és utáni képeit. (A képek a dentalpress vonatkozó cikkében találhatóak.)

 

 

 

Címkék: állkapocs ízület mélyharapás állcsont ortopédia állcsont műtét oro maxillo faciális sebészet

Ha egyszer elkezdtél utánajárni valaminek...

2008.11.26. 21:40 | J-Lo | Szólj hozzá!

... úgy tűnik, hogy sosem lesz vége. Egyre többféle és egyre modernebb lehetőséget találsz. Természetesen egyre több pénzért.


Merthogy nemrég elmentem Magyarország (egyik?) legjobb és leghíresebb fogszabályozó specialistájához. Eddig örültem, hogy nem választottam a foghúzásos hagyományos módszert, és megtaláltam a Damont. Igaz, a Damont a legtöbb helyen úgy alkalmazzák, hogy megpróbálják az alsó állkapcsot előrehúzni am block. Namost ez állítólag nem is annyira biztos technika, vagy sikerül előremozdítani az állkapcsot, vagy nem.

Amit az új specialista ajánlott, az egy még sokkal modernebb eljárás. Sőt, még annak is az ultramodern változatát választhatom, amennyiben kívánok Magyarországon az első kísérleti nyúl lenni.

A javaslata: Az alsó fogsor elülső 6 fogát próbálná előrefelé mozgatni! Így azok bekerülnének szépen a felső fogsor metszői mögé, és kb. meg is szűnne a mélyharapás. Ehhez persze nemcsak a fogakat kellene mozgatni, hanem az egész alsó állkapocs csontot kicsit meghosszabbítani előre. Állítólag ez felnőttkorban is abszolút megvalósítható.

Na és mi történik a réssel, ami az alsó elülsők mögött keletkezik? Erre több lehetőség van. 1. fogimplantátumot tesznek be 2. előrehozzák a hátsőkat is, ami kb. +3 év fogszabályzóhordást jelent 3. előrehozzák a hátsókat, és ez gyorsítható egy spéci vadonatúj sebészi eljárással, melyben kicsit felsértik a csontot, mert úgy gyorsabban alakítható.

Ami olyan egyszerűnek tűnt az elején, most egyszercsak hihetetlenül bonyolult és drága. És a módszerek is elég "brutálisnak" tűnnek. Kicsit azt kívánom, bár sose kezdtem volna utánajárni.

Címkék: damon fogszabályozás modern technika

Bűnbak kerestetik

2008.11.26. 21:08 | J-Lo | Szólj hozzá!

Miért állnak "anatómiailag inkorrekt" módon a fogaim? Mi az oka? Ki a hibás, ki a felelős ezért? Bűnbakokat keresek.


1. Gének. Anyámnak, nagyanyámnak is hátrébb van az alsó állkapcsa, mint a felső. Egyáltalán nem érnek össze a metszők, ahogy állítólag helyes lenne. Szóval szemét gének, szemét öröklődés. Na jó, de legalább szuvasodás-ellenállás géneket is kaptam, így ide jön egy jó pont is.

2. Ujjszopás / cumizás. A régi cumik sajnos nem voltak túl ergonómikusak, egyszerű kerek fejük folyamatosan nyomta a babák szájpadlását, így kifele tolva a felső foggumókat. Akármilyen furán hangzik, ez nagyban kihatással van a felnőttkori fogsorra. Most akkor hibáztassam a szüleimet? Vagy a cumigyártókat?

3. Gyerekkori fogszabályozás elhanyagolása. Volt éjszakaim, 7 éves korom körül. Utáltam. Egy idő után állandóan úgy ébredtem, hogy kiesett és a hátamat nyomja. Persze, mert nem cseréltük nagyobbra, ahogy nőtt a szám. Megint a szüleim állnak célkeresztben, és persze én magam mint ellenálló gyerkőc.

4. Kamaszkori fogszabályozás mellőzése. Anyám hosszas unszolására kamaszkoromban elmentünk az SZTK-s fogorvosdába. Rutinból foghúzást javasoltak, ezért nemet mondtam. Igazából nem is bánom, hogy ebbe nem mentem bele. Manapság azt mondják, csúfítja az arcot. És már vannak más lehetőségek...

5. Felnőttkori fogszabályozás - csak most jutottam el idáig. Én vagyok a hülye, hogy nem csináltattam meg az egyetem alatt. Most még azon is "parázhatok", hogy a munkahely és az ügyfelek mit szólnak hozzá.

Na ebből ennyi elég is. :-)

 

Címkék: fogszabályozás foghúzás mélyharapás éjszakai fogszabályzó

Fogazati rendellenességek és fogszabályozás

2008.11.05. 21:55 | J-Lo | Szólj hozzá!

A legtöbb embernek nem tökéletes a fogazata, de van pár alap eltérés típus, amivel a fogszabályzó orvosok dolgoznak.


Az eltéréseket ld. a képen: 1. bulldog harapás 2. nyílt harapás 3. torlódás 4. keresztharapás 5. mélyharapás. (Nekem a legutolsóhoz van szerencsém.)

Címkék: fogszabályozás mélyharapás keresztharapás fogtorlódás nyílt harapás bulldog harapás

Bővebben a Damon fogszabályozóról

2008.11.05. 21:50 | J-Lo | 2 komment

A Damon rendszert egy amerikai fogorvos dolgozta ki (Dwight Damon), akinek elege lett abból, hogy foghúzással oldja meg a fogszabályozási eseteket. A technikát nagyon erősen marketingelik a fogorvosok körében, és úgy tűnik, tényleg sok előnye van nekünk pácienseknek is.


A Damon előnyei:

- rövidebb készülék-hordási idő (14-18 hónap, a hagyományos készüléknél ez 18-24 hónap)

- kényelmesebb viselet, kevesebb fájdalom

- ritkább fogorvos-látogatást igényel (kb. 8-10 hetente kell igazítani rajta, míg a hagyományos készüléken 3-4 hetente)

- legtöbbször elkerülhető a foghúzás

- szélesebb-szebb mosolyt csinál

- és funkcionálisan ugyanúgy eléri a célját, mint a hagyományos készülék

A Damon fogszabályozó legfontosabb elve, hogy a fogakon lévő lapocskák (brackett-ek) és az őket összefogó ív között lazább a kapcsolat. Emiatt tud "lágyabb" erőkkel dolgozni, és emiatt kevésbé fájdalmas a fogszabályzó szorítása is.

 

 

 

A készülékkel együtt néhány hónapig befőttesgumiszerű alkatrészeket is kell hordani, amik egymáshoz húzzák  a fogakat. A készülék részben biológiai erőket használ, vagyis az izommozgást, az izomerőt alakítja át a fogakat szabályozó erőkké.

Az esztétikus megjelenést sajnos nem tudják 100%-ig megoldani, csak a brackett-ek egy részét tudják átlátszó anyagból elkészíteni, a maradék fémes marad. (A képen az egész brackett fémes.)

Címkék: fogszabályozás damon rendszer önligírozó

A fogszabályozás utáni fenntartó kezelésről

2008.11.05. 21:40 | J-Lo | Szólj hozzá!

Felnőttek fogszabályozásánál kb. 1-2 évig kell hordani magát a készüléket, a probléma súlyosságától és a használt technikától függően. (A Damon ebben is veri a hagyományost: pár hónappal megrövidül a kezelési idő.) De ezzel még nem ér véget a procedúra.


Hátravan még a fenntartó kezelés, ami alatt éjszakai fogszabályozót kell hordani kb. duplaannyi ideig, és/vagy egy fenntartó sínt helyeznek el az elülső fogak belső fogíve mentén. A sín évekig bent marad, sőt, igazából javasolják egész életre bent hagyni. Vannak egyéb fenntartó készülékek is, pl. láthatatlan fogsor-kupakok (ld. kép), amiket evésnél ki kell venni.

 Szóval hihetlen nagy elköteleződés ez az egész fogszabályozás, pénzben, időben és energiában is...

Címkék: fogszabályozás retenciós készülék

A fogszabályozás veszélyei

2008.11.05. 21:30 | J-Lo | 4 komment

A fogszabályozás egy orvosi beavatkozás, már majdnem műtét értékű, csak éppen annál sokkal lassabb folyamat. Árban is vetekszik a plasztikai sebészeti beavatkozásokkal. És vannak bizonyos veszélyei is.


Veszélyek (bármely típusú készülék esetén):

- nem megfelelő tisztítás esetén a fogakat szorító lapocskák körül elszíneződhet vagy elromolhat a fog

- kisebb baleset esetén a foglapocska lekaparhat egy darabot a fogzománcból, amit aztán csak töméssel lehet pótolni

- a foggyökerek kicsit meglazulnak (eltompulnak a gyökércsúcsok, de ez nem tudom, mit jelent pontosan)

- begyulladhat az íny és a száj belseje: olvastam egy szélsőséges esetről, ahol a fogszabályzót hordó lány torka annyira begyulladt, hogy úgy érezte, nem kap levegőt

- ja, és a fogorvosok nem garantálják a sikert, mert egyénileg eltérhet a kezelési kimenet a kívánttól - persze azért mindent megtesznek az ügy érdekében

Címkék: fogszabályozás egészségügyi kockázat fogszabályozás veszélye

Foghúzás vagy nem? - Hagyományos és Damon technika

2008.11.04. 19:08 | J-Lo | Szólj hozzá!

Kiderült, hogy az újabb típusú fogszabályozó készülékekkel a foghúzás elkerülhető sok esetben - és az én esetemben is! Íme röviden, hogy miért és hogyan.


A hagyományos készülékek nagy erőkkel taszítják a fogakat, ezért ha a felső elülső 6-ot helyre akarják tenni, ahhoz a mögöttük lévő felső 4-eseket be kell áldozni.

A modernebb technika ("önligírozó" rendszer) viszont lágyabb erőkkel működik, és más elven. Ennek a segítségével az összes fogat egy kicsit kijjelebb hozzák az állkapocs csonton, kiszélesítve a fogív patkóját, és így illesztik be a kilógóakat is. Persze nem maradhat el a végén az alsó és a felső fogsor egymáshoz passzintása sem.

A modern technika egyik képviselője a Damon fogszabályozó, ami 1997 óta létezik Amerikában, és Budapesten is elérhető már jópár helyen, pl. BosDent, Doctor Dent, Hermann Ortho, Madách Dental, ... (Egy másik technika az In-Ovation, de ezzel jóval kevesebben foglalkoznak itthon.)

Az egyik ilyen modernebb technikát képviselő helyen részletes tanácsadást kaptam a technikára vonatkozóan. Az itteni doki nem javasolta a hagyományos fogszabályzót és a foghúzást, mert ugyan szép mosolyt csinál, de 5-10 éven belül sérül a lágy-esztétika, vagyis mégiscsak beesik a felső ajkam és nem leszek szép. A modern technikával ez nem történik meg, és nem csak nyitva, hanem csukva is szép lesz a szám. :-)

Címkék: fogszabályozás foghúzás damon rendszer önligírozó

Első konzultáció

2008.11.03. 23:06 | J-Lo | Szólj hozzá!

Az első fogszabályozási konzultációra ajánlás útján érkezem. Sötét budai lépcsőház, szűk váró, tiszta és fényes rendelő helyiség.


A fogsorom vizsgálata alapos: elölről, oldalról, zárjuk-csukjuk, ízület tapintása - percekig. Alapos felmérés, jó benyomást tesz. Aztán a doktor elmondja, hogy ő mit lát: Rutin eset, ki a 4 bölcsességfogat (mert úgysem rágunk vele, nem szép, és még útban is van), plusz a szabályozás érdekében a felső 4-eseket (a szemfog mögöttieket) is kiszedné. Gondoljam meg, erre aludni kell.

Hazafele arra gondolok, hogy kamaszkoromban éppen azért álltam ellen a nappali fogszabályzónak, mert az SZTK-s néni is rögtön a foghúzás témával jött. Mondjuk ő nem vizsgált semeddig, csak rám pillantott.

Ráadásul pár éve már voltam tanácsot kérni egy dokinál, aki túl bonyolultnak találta az esetemet, mert a felső fogak hátratolása miatt beeshet a felső ajak, magyarul megvan a veszélye hogy csúnya leszek. És ő nem is vállalata az esetemet.

Ez a mostani doktor viszont meggyőző. Szerinte az esztétikai vonalat is lehet tervezni, és ettől nem kell tartani. A javasolt panoráma röntgenre már kérem is az időpontot, úgyis az az alap.

Címkék: fogszabályozás foghúzás állkapocs ízület mélyharapás

Egészségügyi kockázatok - mélyharapásnál

2008.11.03. 22:55 | J-Lo | Szólj hozzá!

Mivel a fogaim nem "rendeltetésszerűen" illeszkednek egymáshoz, ezért ez többféle probláműt okozHAT a későbbiekben. Merthogy nem biztos, hogy okoz, csak megvan rá az esély. Nem vagyok (fog)orvos, ezért félig-meddig laikus kifejezésekkel fogok élni az alábbiakban.


A mélyharapás elvileg azt jelenti, hogy a felső fogsor jóval előrébb harap, mint a hátsó, nem jól érintkeznek rágáskor-harapáskor.

Kockázatok tehát:

- az alsó elülső fogak a szájpadlásba harapnak: a szájpadlás az évek során egyre  inkább kisebesedhet, érzékennyé válhat

- a rágás rendellenes mozgásra készteti az állkapocsízületet: az ízület torzulhat, kattogás és fájdalom léphet fel, amit aztán kezelni kell

- rágáskor a fogak nem rendeltetésszerűen érnek össze: egyes fogak túlterhelődnek, mások alulterhelődnek, és mindkettő esetben a legdurvább kimenet a foglazulás és fogvesztés

- az étel megrágása rendellenes: ez akár emésztőszervi panaszokat is okozhat -  bár ezt még csak ismerősök szájából hallottam, orvostól nem

- eleve nem "normális" a fogsorom: még széjjelebb csúszhat a későbbiekben

Címkék: állkapocs ízület egészségügyi kockázat

Személyes bevezető

2008.11.03. 22:34 | J-Lo | 4 komment

Huszonéves vagyok, és a gyerekkori éjszakai fogszabályzós rémálom-emlékek után arra vetemedek, hogy szabályoztassam a fogaimat. Mélyharapásom van, a felső fogsor jóval előrébb áll, de nem annyira feltűnő és többnyire nem zavar. Viszont az általános fogorvos rám ijesztett, hogy lehet még rosszabb és egészségügyi gondjaim is lehetnek a későbbiekben.


A munkahelyem miatt 3-szor meg kell gondolnom, hogy vállalom-e a 1,5-2 évig tartó "fura" kinézetet - gyakran találkozom emberekkel, akik felé jó első benyomást kell tennem. De úgy látom mostmár, hogy ez nem lehet a döntő tényező.

Az első fogszabályzó szakorvosnak majdnem rögtön beadtam volna a derekam, de egy kedves barátom tanácsára elkezdtem körülnézni a "piacon" és az Interneten, és nem hiába. Ezeket az infókat és benyomásokat szeretném megosztani Veletek.